dimecres, 16 d’abril del 2008

Blogs musicals recomanats

Passejant pels blogs de l'assignatura de periodisme especialitzat en cultura n'he trobat alguns molt interessants dedicats bàsicament al que he dedicat aquest blog: la música.

Primer, m'agradaria parlar del blog "L'Ovella Negra". Aquest espai virtual dedicat a la música relacionada amb el Rock i el Metal està íntimament lligat amb el programa de ràdio que porta el mateix nom i quie s'emet els diumenges al vespre a Punt Sis Ràdio, la ràdio cultural de Reus. El recomano per diverses raons: la primera és perquè és un dels blogs més actius que conec, en el que hi col·laboren quatre persones, cosa que el fa molt complet, amb una informació acurada i contrastada, una agenda completa i links ben trobats. Una altra raó per recomanar-lo és que hi ha una enquesta que es va renovant cada setmana, els resultats de la qual es recullen i es difonen durant el programa de ràdio. I, finalment, us el recomano perquè conec al director del programa (i autor del blog), Benjamín Amorín, i us puc assegurar que és una de les persones que, als vint anys, té més coneixement del món del Metal que conec. Viu dedicat a la música, ja sigui per L'Ovella Negra, per les crítiques de discs que fa a la revista RockZone, per les classes de guitarra que imparteix en una acadèmia de música barcelonina, pel seu grup de Metal, Dementia, o per la coral de gospel de què forma part, Zombisingers in the Window. Per tant, qualsevol producte cultural relacionat amb la música que estigui sota la seva direcció tindrà una qualitat indiscutible. Estic segur que, si el projecte de L'Ovella Negra segueix endavant, pot convertir-se en un espai de referència pel què fa a música Rock i Metal a nivell català i, qui sap, estatal. Caldrà seguir-li la pista.

Després, voldria parlar d'un blog anomenat "El Racó de l'Ànima", de la Marta Trill. Aquesta estudiant de periodisme de Reus està realitzant una tasca periodística musical interessant en aquest blog, centrant-se en festivals i actuacions a nivell català i local. Tot i que en volum de material encara té poca cosa, el que hi ha (informacions sobre el proper Senglar Rock, el futur de les Barraques de Reus, el nou disc dels tarragonins Roger Benet i els Oximorònics, el festival de cançó d'autor de Reus...) és digne de tenir en consideració. A més, la seva llista de links és realment completa pel que fa a música i informació catalana. El punt crític a això és que la informació corre el risc de ser poc plural, ja que la majoria de links segueixen una tendència ideològica bastant marcada (el nacionalisme català).

Continuant la visita pels blogs dels meus companys, m'he trobat amb "Circoelectrico's", de Walter Pinilla, un espai virtual dedicat en la seva majoria a la música, especialment a les informacions que envolten grans festivals. Ens parla, amb certa regulaitat en l'actualització, de grans artistes i bandes com Sex Pistols, Coldplay, Bob Dylan o Queens of the Stone Age relacionats amb importants festivals i cites musicals a nivell nacional com el Viña Rock, l'Electric Weekend, el Summercase o el Rock in Madrid. A més, la informació és ractada demanera rigurosa i propera, analitzada des d'un punt de vista raonat i amb coneixement d'allò que téentre mans. Ens posa en antecedents, ens recorda dades importants... Bona exposició, bons coneixements.

També m'agradaria parlar del blog de l'Adrià Cortadellas, "Across the culture universe". Es tracta d'un espai el nom del qual ja és un joc e paraules amb la coneguda cançó de The Beatles "Across the universe" i el nom del domini (blockdelux) amb la revista musical Rockdelux. Amb una capçalera de disseny elaborat en gif, el blog va donant informacions sobre els darrers esdeveniments musicals importants que va passant bàsicament per Barcelona. Les informacions són bones i el tractament també, però el que va apareguent en el blog és el mateix que tindrien en la seva agenda qualsevol mitjà de comunicació de masses (el darrer disc de REM, el concert de The Cure al Sant Jordi, informacions sobre el Primavera Sound...). Per tant, lameva recomanació és que busqui més actes musicals, que investigui i es mogui per terrenys més minoritaris, per l'undergroung, per allà on la música està realment viva i que els mitjans convencionals sembla que tenen tanta por de treure a la llum.

Finalment, voldria destacar el site "My back Pages", de Carlos Martín Rio. El nom del blog torna a fer referència a una cançó, en aquest cas de Bob Dylan, titulada de la mateixa manera, i és un espai més aviat de reflexió, tot i que no deixa de banda una certa actualitat musical. Digredeix, explica (recomano la història de Kurt Cobain i Nirvana que dóna per capítols), no té pressa, sap que Internet li permet explicar bé tot allò que vol (i, a més, sap) explicar. També destaco un fet original: la recomanació de disc que fa cada setmana (amb bon criteri, per cert). Coses que podríen millorar: l'agenda de concerts està completament desactualitzada i podrien haver-hi més sites entre els seus links.

Bé, amb tot això ja teniu per entretenir-vos una bona estona. Realment, però, val la pena invertir-hi aquest temps. Tots els blogs citats s'ho mereixen.

Finalment, una darrera recomanació. No és un blog centrat en la música (tot i que en té magnífiques entrades), però personalment el trobo exquisit tant en els temes tractats com en la forma en què els aborda: és el blog d'en Ramon Tomàs, "Le feu follet".Feu-ne una visita amb temps per llegir-lo. No us en penedireu.

4 comentaris:

Carlos Martín Rio ha dit...

Doncs moltes gràcies per citar-me. Aviat renovaré l'agenda i escriure la tercera part de Nirvana. Estic una mica enfeinat darrerament, però aquesta setmana intentaré que qui vulgui llegir-ho ho trobi.

Tomás ha dit...

Hola Uri,

T’agreixo molt els comentaris que vas deixant caure al meu espai. És molt d’agrair que algú es prengui la paciència de llegir quelcom aliè i dibuixi una pinzellada pròpia, sense compromisos ni pressions. També és remarcable el teu llistat, remot al corporativisme. Sens dubte, no em puc queixar. És un llàstima que tinguis una mica abandonat l’altre blog “Mots com pols sobre lava incerta”. Era realment especial.

Et llegeixo. Tomàs

Adrià Cortadellas ha dit...

Ei!
Merci pel comentari! Ja faré esment al teu bloc quan faci el text aquest de comentar blocs... I quan faci la llista de links t'hi incloc...ja m'hi posaré jeje.

Potser si que tens raó que hi ha alguns grups poc undergrounds... però majoritàriament no es tracta de temes comercialistes, deixant de banda REM potser... Mars Volta, BankRobber, PrimaveraSound... més aviat són mogudes alternatives a les convencionals,no? jeje. vinga ja et vaig llegint!
Salut!

OVELLA NEGRA ROCK ha dit...

Simbiosiiiiiiiiiiiis!!! Ahí tienes mi post sobre tu blog. Ai que bonico que esss!